İkinci el eşya kullanımı Avrupa ülkelerinde yaygınlaşmış bir kültür iken ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başlamış, insanların yeni benimsemiş olduğu bir ticaret biçimi ve alışveriş pastasındaki dilimi her geçen gün artmaktadır. Bunun başlıca sebebi insanların eşyalar konusunda artık bilinçlenmesi ve eskiden olduğu gibi niceliğe değil de niteliğe önem veren bir toplum haline gelmemizdir. Kuşkusuz bu hem ekonomik hem sosyal anlamda toplumumuz için önemli bir gelişmedir. Bahsettiğimiz gibi eşyanın niteliğine değil de niceliğine önem veren yani görünüş, süs, şaşa ön planda olması bu tip durumlar gelişmemiş toplumlarda daha çok görülen bir özellik. Bu bahsettiğimiz durumlardan mütevellit yıllarca ikinci el eşyalar; kötü, kullanılmaz, alınmaz, alınması mantıksız hatta böyle bir durumun söz konusu olması insanlar arsındaki üstünlük-ego yarışına konu yapıldı. Fakat toplumun eğitim düzeyi arttıkça ve insanlarımız bu konuda bilinçlendikçe gerek ekonomik olarak, gerek toplumsal olarak farkındalığımız arttı ve bu konudaki olumsuz tutumumuzu toplumca bir kenara bıraktık. Ayrıca insanların çevre bilincindeki olumlu tutum ve tavırlar eşyaları tekrardan kullanmaya, geri dönüştürmeye, var olan eşyayı değerlendirmeye yöneltti. Sonuç olarak eskisine nazaran ikinci el eşyalar daha çok talep görmeye başladı. İnsanlar bu konuda daha bilinçli hale gelmeye başladı.
Günümüzde ikinci el eşya almak, kullanmak sadece ekonomik bir gereklilik değil aslında toplumsal bir sorumluluk halini aldı. Sadece satın almak manasında değil elimizdeki eşyaları değerlendirmek de kuşkusuz bu konuda kabul edilebilir ve mantıklı. Fakat bu gün ki konumuzda biz DEV SPOT İkinci El Eşya Mağazası olarak ikinci el eşya alırken nelere dikkat etmeliyiz sorusunun cevabını vereceğiz. Mağazamız çalışanlarının yıllardan gelen tecrübesi yardımıyla bu sorunun cevabını vereceğiz.
İşte ikinci el eşya alırken dikkat edilecek on altın kural;
1)Alacağımız eşya amacına uygun ve işlevsel mi?
Alacağımız eşya sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak cinsten olup olmadığının değerlendirmesini muhakkak yapın. Örneğin tek kişi yaşıyorsanız tek kapılı bir buzdolabı almak mantıklıyken, kalabalık bir aile iseniz çift kapılı derin dondurucusu olan bir buzdolabı almanız mantıklı olacaktır.
2)Alacağımız eşya dayanıklı mı?
Amiyane tabirle parayı sokakta bulmadık haliyle alacağımız eşyanın dayanıklı olup olmamasına dikkat etmeliyiz. Bu konuda bilindik markaları tercih etmekte fayda var. Ama en önemlisi aldığınız eşyayı çok iyi bir şekilde incelemeniz gerekmekte. Son olarak eşyayı almadan önce ki bu elektronik cihazlar için geçerli denemeden almayın. Eşyanın tüm aksamlarını kontrol edin.
4)Alacağımız eşya evimizin yapısına uygun mu?
Eşyayı aldınız evinize geldiniz. Fakat eşyanın boyutu sebebi ile eşyayı evinizde konumlandıramadınız ve kullanamadınız. Bu gibi olumsuz bir durum yaşamamak için özellikle yatak odası, oturma grubu, buzdolabı gibi eşyaların alımında muhakkak evinizin durumunu göz önünde bulundurun. Odaya sığmayan bir oturma grubu mantıksız olacaktır ya da mutfak dolaplarında buz dolabı için ayrılan bölümün ölçüsünü alın ona göre bir eşya bulmaya çalışın.
4)Ön araştırma yapın
Eşya almadan önce muhakkak bir araştırma yapın. İstişare eden pişman olmaz. Araştırın sorun alacağınız eşya hakkında muhakkak bir fikriniz olsun bilerek, görerek alın.Örneğin bir buzdolabı almaya karar verdiniz hemen alternatifler karşınız da low frost, no frost, tek kapılı, çift kapılı vs. bu terimleri muhakkak bilin ona göre eşya tercihinde bulunun. Markalar arasındaki, yapıları arasındaki farkları araştırın.
5)Eşya gerçekten ekonomik mi?
İkinci el eşya alırken fırsatçılara (kime ne tuttururumculara) dikkat edin. Alacamız eşyanın sıfır fiyatına, kullanım durumu ve yılına göre bir fiyat belirleyin, uçuk bir fiyat ödemenizin anlamı yok. Fakat her ikinci el eşya da çok ucuz olacak diye bir şey yok bazen çok temiz eşyalar olabilmektedir tabi ki bu eşyaların fiyatları diğer ikinci el eşyalara göre biraz fazla olabilir. Fakat yine de kaliteden taviz vermeyin.
6)Eşyayı aldığınız yer eşya için garanti veriyor mu?
Eşyayı aldığınız yer bir ikinci el eşya mağazası ise kesinlikle belirli bir süre için garanti isteyin. Bu hem güvenilir bir ticaret için gereklilik hem de sizin bir arıza durumunda mağdur olmamanız açısında bir önlem.
7)Eşyanın nakliyesi nasıl yapılacak?
Evet eşyayı aldınız sıra eşyanın evinize gelmesi. Kişisel olarak gidip bir nakliyat şirketi ya da bu işi yapan biriyle anlaşmayı kalkarsanız kuşkusuz bu işin astarı yüzünü geçecektir. Çünkü eşya masrafının yanında bir de taşıma ve nakliye masrafı olacaktır ki mesafe uzak oldukça bu masraf ciddi oran da artmakta. Bu sebepten eşyayı aldığınız yerden eşyanın kapınıza teslim edilmesi şeklinde anlaşın ki bu işi doğru ve güvenilir yapan birçok ikinci el eşya mağazası nakliye, taşıma ve kurulum işlemini ücretsiz yapmaktadır. Bu sebepten aldığınız eşyanın nakliye ve kurulumu kimin yapacağını muhakkak önceden sorun.
8)Eşyayı alçağınız kişi ya da kurum güvenilir mi?
Eşyayı alacağınız kişi ya da kurum ne kadar güvenilir. Bu kişi ise tabi ki devreye kişisel deneyimler giriyor. Âmâ bir kurumsa kişisel deneyimleriniz ve tecrübelerinizin yanında kurumsal yapıda olmasına, sahiplerine önceki yaptığı işlere, yasal olup olmaması durumuna bakmanız faydanıza olacaktır. Çünkü kurumsal bir yapıda olması (Vergi Levhası, Oda Kaydı vs.) demek güvenin yanında yaşanabilecek bir olumsuzluk karşısında bulabileceğiniz bir muhatap demektir.
9)Her şeyi önceden konuşun
İkinci el eşya alırken satıcı ile her şeyi önceden konuşun. Nakliyenin nereye nasıl şekilde yapılacağı, ödeme durumunuzu, şartlarınızı, teslimatın yapılacağı günü zamanını, kesin bir şekilde ödenecek ücreti hepsini önceden net bir dille önceden konuşun. Böylece hem bir anlaşmazlık yaşamazsınız hem yanlış anlamaya mahal vermemiş olurusunuz.
10)Ödeme
Her şeyde anlaştınız sıra geldi ödemeye, fatura kesme gibi bir durumları mevcutsa kendinizi garantiye almak için muhakkak fatura kestirin. Teslimat yapılmadan ücretin tamamını vermeyin bu yaşayabileceğiniz olumsuzlukları önler ve tedbir niteliğindedir diyebiliriz. Herhangi bir anlaşmazlık durumunda siz kazançlı çıkarsınız. Eşyanın yüklenmesinden sonra ufak bir kaparo bedeli bırakmış olmanız yine sizin avantajınızadır diyebiliriz. Çünkü söz konusu alım satım işlemini hukuki olarak başlatmış sayılırsınız. Bu sebepten önden ufak bir miktar eşyanın eksiksiz tesliminden sora ise ödemenin tamamının yapılması en mantıklısı olacaktır.